Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
Kommande
klassiker21ny
Barnbio
Stickbio
filmfrände
Ny finsk film
EngSub
Filmosofi
FyrisDOX
Folkets Bio
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev

 

Folkets Bio 50 år 2023!


I år är det 50 år sedan en ny epok inom svensk film och biografkultur inleddes då Folkets Bio bildades. Målet var bland annat att se till att filmer som inte den kommersiella branschen ville visa skulle få möjlighet att möta en publik. Så byggdes en aktivistdriven kedja av biografer, med egen import och distribution. Idag är Folkets Bio Sveriges ledande organisation för spridning av kvalitetsfilm, med hela 20 biografer över hela landet. Hurrra!

Fyrisbiografen blev en del av Folkets Bio i november 2012, när Föreningen Fyrisbiografen tog över driften av bion och bildade lokalavdelningen Folkets Bio Uppsala.

Vi kommer att uppmärksamma och fira jubileet på olika sätt under hela året. Håll koll på den här sidan, den kommer att uppdateras löpande med olika jubileumshändelser. 

Varmt välkommen att fira med oss!

 

- Program -

 

11 februari
50-årskalas för Alfons Åberg!

Förra året var det 50 år sedan Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur Alfons Åberg såg dagens ljus. Detta vill vi fira! Vi visar två nya filmer med Alfons Åberg, och bjuder på kalasstämning och bokutlottning i vår foajé.

 

1–10 april
Påsklovsbio med barnfilmsklassiker från Folkets Bio

I 50 år har Folkets Bio försett Sveriges biografer med fantastiska filmer för barn och ungdomar! I vårt påsklovsbioprogram ingår tre älskade barnfilmsklassiker från Folkets Bio: Snuttefilm - film för de små, Prick och Fläck på pricken och Mitt liv som Zucchini.

1 maj
Gratisvisning av Stefan Jarls senaste film Själen för fan

Stefan Jarl var en av grundarna till Folkets Bio 1973. Den 1 maj visar vi hans senaste dokumentär Själen för fan, en reflektion över hur vår tids samhälle kommit att bli slav under Penningens makt. Fri entré (biljett krävs). Varmt välkommen!

 

25 maj
Klassiker: Dom kallar oss mods

När filmskolestudenterna Stefan Jarl och Jan Lindqvist vände sin kamera mot polarna Kenta och Stoffe för att fånga en del av ungdomskulturen i Stockholm city som kallades mods 1968, förändrade de också svensk dokumentärfilm i grunden och skapade ett odödligt mästerverk.

 

4 juni
Kortfilmsmaraton: Svensk kortfilm c/o Folkets Bio VT 2023

Varmt välkommen till en visning av vårens svenska kortfilmer från Folkets Bio! Fri entré (biljett krävs och bokas via hemsidan) och gratis fika!

Traditionen att visa kortfilm inom Folkets Bio är stark. I år fyller Folkets Bio 50 år, och det är 15 år sedan satsningen på på ny svensk kortfilm inleddes. Sedan dess har över 150 högkvalitativa kortfilmer distribuerats. Det måste ju firas! Därför bjuder vi både på entrébiljetten och fika innan visningen.

 

9 september
Premiärkalas på Kulturnatten: De hungriga björnarna

Vi bjuder på lite fika innan premiärvisningen av den nya barnfilmen De hungriga björnarna! Filmen rekommenderas från ca 3 år och uppåt.

 

14–15 oktober
JUBILEUMSHELG!

Under helgen 13–15 oktober firas Folkets Bios 50-årsjubileum extra mycket på alla Folkets Bio-biografer runtom i landet. På Fyris kommer vi visa gamla och nya favoriter för stora och små hela helgen. Extra festlig stämning utlovas! Se hela programmet HÄR.

 

 

 

 

 

 


Publicerad 1/2 2023 kl 09:13. Senast uppdaterad 27/9 2023 kl 17:50.
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  070 - 573 07 74

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎