Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
i dag
Fyrisbiografen
13:00 Tony, Shelly och det magiska ljuset (Salong 1)
13:15 Mavka: Skogens väktare (Sv. tal) Kort tid kvar (Salong 2)
14:45 Stormskärs Maja (Salong 1)
15:30 Skärvor (Sv. txt) (Salong 2)
17:15 Kaptenen (Salong 2)
18:00 Ung rebell Klassiker (Salong 1)
19:45 De oönskade Sista visningen (Salong 2)
20:15 All of Us Strangers (Salong 1)
i morgon
Fyrisbiografen
17:15 Blix Not Bombs Kort tid kvar (Salong 2)
17:30 Perfect Days Sista visningen (Salong 1)
19:00 Sommar utan vår (Salong 2)
20:00 One Life (Salong 1)
Fler dagar...
Veckans program
Visas nu
klassiker21ny
Barnbio
Stickbio
filmfrände
Ny finsk film
EngSub
Filmosofi
FyrisDOX
Folkets Bio
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
i dag
Fyrisbiografen
13:00 Tony, Shelly och det magiska ljuset (Salong 1)
13:15 Mavka: Skogens väktare (Sv. tal) Kort tid kvar (Salong 2)
14:45 Stormskärs Maja (Salong 1)
15:30 Skärvor (Sv. txt) (Salong 2)
17:15 Kaptenen (Salong 2)
18:00 Ung rebell Klassiker (Salong 1)
19:45 De oönskade Sista visningen (Salong 2)
20:15 All of Us Strangers (Salong 1)
i morgon
Fyrisbiografen
17:15 Blix Not Bombs Kort tid kvar (Salong 2)
17:30 Perfect Days Sista visningen (Salong 1)
19:00 Sommar utan vår (Salong 2)
20:00 One Life (Salong 1)
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev

 

Klassiker på Fyris

 

Söndag 21 april 18:00
Ung rebell 
(Nicholas Ray, USA 1955)


Nicholas Rays klassiker från 1955 med James Dean i sin mest berömda roll som Jim Stark kom att bli stilbildande för en hel generation. Denna starka ungdomsklassiker vann tonåringarnas hjärtan, och gjorde James Dean till en av filmhistoriens mest ikoniska filmstjärnor. 

Filmen utspelar sig på 50-talet i USA och handlar om Jim Stark - rikemanssonen som kommer i konflikt med allt och alla. Han flyr verkligheten genom att göra fel val i livet. Jim har problem med sina föräldrar, är våldsam och råkar hamna i trassel med polisen. Han blir kär i Judy (Natalie Wood) och det blir slagsmål med hennes pojkvän Buss. De båda rivalerna avgör tvisten genom en livsfarlig tävling.

Obs! Visas utan text!

 

Fler filmer tillkommer snart!

 

----

 

Tidigare i serien:

 

Söndag 24 mars 19:30
Lost Highway
(David Lynch, 1997)

 

Lost Highway är en neonoirthriller av en David Lynch i högform, med Bill Pullman och Oscarsbelönade Patricia Arquette i huvudrollerna.

Fred Madison och hans fru Renee hittar mystiska videoband på verandan. På banden syns deras hus. Först filmat utifrån. På nästa, inifrån. Polisen är inte intresserade av att hjälpa paret, men när ännu ett videoband dyker upp och visar Renees död väcks i stället misstankarna mot Fred. Och därifrån ska ingenting komma att bli mindre mardrömslikt.

 

Onsdag 14 februari 19:45
Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967)

 

Alla hjärtans dag på Fyris!
Under den pågående stora depressionen träffas Clyde Barrow (Warren Beatty) och Bonnie Parker (Faye Dunaway) i samband med att Clyde försöker stjäla Bonnies mors bil. Bonnie, som för tillfället jobbar som servitris, beslutar sig för att ge sig av med Clyde och starta en brottsturné genom USA som kompanjoner.

När Bonnie och Clyde dök upp på biograferna i slutet av 60-talet mottogs den med viss skepticism av en del. Filmen ansågs vara ett exempel på hur historierna som berättades på duken blev allt våldsammare och mer grafiska. Snart vann den ändå över allt fler. Recensenten på Newsweek gick och såg den en andra gång - och ändrade sin åsikt i en ny artikel efter att ha sett publikens euforiska reaktioner från första parkett. Det fick stor uppmärksamhet och snart ansågs Bonnie och Clyde vara en milstolpe i den amerikanska filmhistorien - ett startskott för vågen som kallades New Hollywood.

Obs! Engelskt tal, ingen text!

 

Torsdag 4 januari 18:00
Casablanca (Michael Curtiz, 1942)

 

En av filmhistoriens största klassiker från 1942, med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.

Filmen utspelar sig 1942, under andra världskriget. Humphrey Bogarts karaktär Rick Blaine är en cynisk caféägare i staden Casablanca, som ligger i Franska Marocko och styrs av den med Tyskland allierade Vichyregimen i Frankrike. Ilsa Lund (Ingrid Bergman), en kvinna som Rick var förälskad i och som lämnade honom i Paris, dyker upp tillsammans med Victor Lazlo, ledaren för en motståndsrörelse. Rick blir försatt i en situation med konflikter, omringad av giriga affärsmän (Senor Ferrari, ägare av ett konkurrerande kafé, The Blue Parrot), småskurkar (Ugarte, som stal genomresebrevet) och beundransvärda kvinnor på sitt café.

 

Fredag 30 december 17:30
Körkarlen (Victor Sjöström, 1921)


Var med och skapa en tradition när vi för andra året i rad firar in nyåret med att visa Körkarlen på Fyris dagen före nyårsafton!

Det är nyårsafton och slumsystern Edit ligger för döden. Edit har en enda önskan: att få tala med den oförbätterlige och samvetsplågade suputen David Holm innan hon dör. Samtidigt sitter David Holm med sina suparbröder på kyrkogården och inser snart att körkarlen på dödens kärra kommer för att hämta honom. Den siste som dör på nyårsafton blir dödens körkarl och tar över arbetet med att skörda nya själar under det kommande året. Men det nya uppdraget ger David Holm en möjlighet att se tillbaka på sitt liv och de många oförätter han har på sitt samvete.

Visas med både svenska och engelska mellantexter.
Passa på att se denna gripande och visuellt nyskapande stumfilmsklassiker på bio och kom i rätt stämning inför nyårsafton! Visas med fantastisk musik av Matti Bye.

 

Fredag 29 december 14:30
Agnes Cecilia - en sällsam historia (Anders Grönros, 1991)

 

"Bege dig jag vet inte vart, för att söka jag vet inte vad."

I år är det 100 år sedan en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare, Maria Gripe, föddes. I mellandagarna uppmärksammar vi Maria Gripe genom att visa Anders Grönros omtyckta Guldbaggebelönade filmatisering av en av hennes mest älskade böcker – Agnes Cecilia - en sällsam historia

När Nora är fem år omkommer hennes föräldrar. Men de vuxna påstår att mamma och pappa är bortresta. Tio år senare flyttar Nora och hennes nya familj till en ny lägenhet och mystiska saker börjar hända. I ett skåp bakom tapeten hittar Nora ett foto av två kvinnor i vita 1800-talsklänningar. Vilka är de, och vad vill de henne? Nora hör steg på nätterna och en gammal trasig klocka börjar plötsligt gå baklänges. Någon från en annan tid söker kontakt med Nora. 

 

Onsdag 27 december 14:30
Howards End (James Ivory, 1992)

 

London 1910. De tre syskonen Schlegel: storasyster Margaret, lillasyster Helen och brodern Tibby har det väl förspänt utan att leva i överflöd. De lär känna familjen Wilcox och när den gamla fru Ruth Wilcox dör testamenterar hon sommarhuset Howard's End till Margaret. Maken och barnen väljer dock att bortse från hennes sista vilja och behåller huset.
Ett av Mechant Ivorys mästerverk, med högklassigt skådespel i en berättelse om klassrelationer och skiftningar i edvardianska England.

 

Torsdag 14 december 19:30
Metropolitan (Whit Stillman, 1990)

 

"Manhattan. Christmas Vacation. Not so long ago."

En socialist, en filosofinörd, en cynisk dandy - de är alla delar av en så kallad "urban haute bourgeoisie", och trots att de alla drivs av olika ideologier är de alla lika övertygade om att de besitter svaren på allt. Det är första jullovet från college, och de nyblivna vuxna möts på fester och middagar för att prata och prata.

Whit Stillmans manus Oscarsnominerades och hans debutfilm Metropolitan gick omedelbart till historien både som kultklassiker och ett måste i amerikansk filmkanon.

 

Tisdag 31 oktober 20:00
Låt den rätte komma in 
(Tomas Alfredson, 2008)

Fira Halloween med oss genom att se den svenska skräckklassikern Låt den rätte komma in från 2004, nu nydigitaliserad av Svenska Filminstitutet. Baserad på en roman av John Ajvide Lindqvist, som också skrivit filmens manus. Regi av Tomas Alfredson.

Oskar fantiserar om hämnd, om att ge igen. Om att vara stark, om att våga. Då står plötsligt en flicka i klätterställningen. En flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Hon heter Eli och är en motsägelsefull uppenbarelse - hennes kloka blick, hennes märkliga doft, att hon är så tunt klädd, så vanvårdad och mager och ändå så vacker. Men det är inte okomplicerat. Eli är inte som andra. Hon är vampyr.

Visas med engelsk text!

 

Söndag 22 oktober 19:30
Stop Making Sense (Jonathan Demme, 1984)

För 40 år sen var rockpionjärerna Talking Heads det hetaste bandet i New York, och därmed även hos musikkonnässörer världen över. Under tre decemberkvällar 1983 filmade den senare Oscarsbelönade regissören Jonathan Demme deras konserter till vad som skulle komma att bli filmen på allas läppar, Stop Making Sense. Filmen har hyllats som en av de bästa konsertfilmerna i historien. I och med dess 40-årsjubileum är det dags för den att åter inta biograferna, nyrestaurerad i 4K-format, bättre än någonsin!

 

Lördag 23 september 17:45
Motorsågsmassakern (Tobe Hooper, 1974)

För att uppmärksamma släppet av P4 Dokumentärs nya dokumentär Slaget om motorsågsmassakern så bjuder Sveriges Radio och Fyrisbiografen in till en visning av Sveriges mest hatade film – Motorsågsmassakern. Det är filmen som chockade tittarna i tv-programmet Studio S och som blev videovåldsdebattens ständiga skräckexempel.

Efter visningen följer ett panelsamtal med Sven-Erik Olsson (SEO) som kämpade mot filmcensuren under 80-talet, Wanda Bendjelloul, filmkritiker på bland annat Dagens Nyheter, och Niklas Storm, som gjort dokumentären Slaget om motorsågsmassakern.
Samtalsledare: Sonya Helgesson Ralevic.

 

Lördag 9 september 18:00
Krigarens själ
(Lee Tamahori, 1994)

Hos familjen Heke finns ingen frid att tala om. Jake Heke blir våldsam när han dricker, den ena sonen har gått med i ett gatugäng och den andra står inför åtal. Mamman Beth och barnen står inför det svåra, men livsavgörande valet mellan att stanna kvar i en hopplös situation, och att slå sig fria.

Once Were Warriors är ett prisvinnande familjedrama om att bejaka sitt förflutna för att skapa sin framtid.

Visningen arrangeras tillsammans med Uppsala Kvinnojour. Representanter från Kvinnojouren introducerar filmen och finns på plats efter visningen. Hälften av intäkterna från visningen går till Kvinnojouren och deras viktiga arbete med att stötta och skydda våldsutsatta kvinnor, tjejer och ickebinära.

 


 


 

 


Publicerad 30/1 2020 kl 12:48. Senast uppdaterad 9/4 2024 kl 14:06.

i dag
13:00 Tony, Shelly och det magiska ljuset (Salong 1)
13:15 Mavka: Skogens väktare (Sv. tal) Kort tid kvar (Salong 2)
14:45 Stormskärs Maja (Salong 1)
15:30 Skärvor (Sv. txt) (Salong 2)
17:15 Kaptenen (Salong 2)
18:00 Ung rebell Klassiker (Salong 1)
19:45 De oönskade Sista visningen (Salong 2)
20:15 All of Us Strangers (Salong 1)
i morgon
17:15 Blix Not Bombs Kort tid kvar (Salong 2)
17:30 Perfect Days Sista visningen (Salong 1)
19:00 Sommar utan vår (Salong 2)
20:00 One Life (Salong 1)
tis 23 april
14:00 Sommar utan vår (Salong 2)
14:15 Stormskärs Maja (Salong 1)
17:30 Smak av björnbär (Salong 1)
17:45 Som vi har älskat (Salong 2)
19:30 Det finns alltid en morgondag Kort tid kvar (Salong 2)
19:45 The Zone of Interest Kort tid kvar (Salong 1)
ons 24 april
14:45 Den sista resan (Salong 1)
15:00 One Life (Salong 2)
17:00 Stormskärs Maja (Salong 1)
17:15 Fyra döttrar Filmosofi och förhandsvisning! (Salong 2)
20:15 Kaptenen (Salong 1)
20:30 Jakt (Salong 2)
tors 25 april
14:45 Det finns alltid en morgondag Kort tid kvar (Salong 2)
15:00 Smak av björnbär (Salong 1)
17:15 Den sista resan (Salong 1)
17:30 Passage (Salong 2)
19:15 Sommar utan vår (Salong 1)
19:45 Som vi har älskat (Salong 2)
fre 26 april
17:30 Fyra döttrar Premiär (Salong 2)
17:45 Leaving Jesus Premiär med regissörs- och medverkandebesök! (Salong 1)
20:30 The Settlers Premiär (Salong 1)
sön 28 april
17:15 One Life Stickbio (Salong 2)
17:30 Heartbeast Ny finsk film (Salong 1)
tors 2 maj
15:15 Kortfilmer från Region Uppsala Folkhögskola 2024 Fri entré (Salong 1)
17:45 Kortfilmer från Region Uppsala Folkhögskola 2024 Fri entré (Salong 1)
fre 3 maj
17:30 En doft av kärlek - Pot au Feu Premiär (Salong 1)
lör 18 maj
16:45 The Motive and the Cue Teater på bio (Salong 1)
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  070 - 573 07 74

Fyrisbiografen stöds av
‚¨ÜÔłé