Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
Kommande
klassiker21ny
Barnbio
Stickbio
filmfrände
Ny finsk film
EngSub
Filmosofi
FyrisDOX
Folkets Bio
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev

 

Klassiker på Fyris


Söndag 25 augusti 17.30
Utflykt i det okända (Peter Weir, 1975)

När en lärarinna och tre av hennes elever försvinner spårlöst under en skolutflykt vänds världen upp och ner för de som är kvar på skolan. Vad hände egentligen vid den mystiska, mytomspunna Hanging Rock?
Utflykt i det okända är ett BAFTA-vinnande dramamysterium av Peter Weir (Döda poeters sällskapTruman Show). Filmen bygger på Joan Lindsays kultroman Utflykt till Hanging Rock från 1967.

 

Torsdag 12 september (visningstid kommer)
Léon (Luc Besson, 1994)

30-årsjubileum! 
Yrkesmördaren och ensamvargen Léon har en krukväxt som närmsta vän. Men när grannflickan Mathildas familj mördas av korrumperade poliser känner han inte att han har något annat val än att ta hand om henne. Men de vet att poliserna fortfarande letar efter överlevaren.
Léon är den definitiva klassikern bland torpedthrillers, regisserad och skriven av Luc Besson, med Jean RenoNatalie Portman och Gary Oldman i huvudrollerna.

 

Lördag 28 september (visningstid kommer)
8 1/2 (Federico Fellini, 1963)

Den 28 september skulle den italienske filmstjärnan Marcello Mastroianni ha fyllt 100 år. Kom till Fyris och fira hans födelsedag genom att se honom i en av hans mest berömda roller, den som regissören Guido Anselmi i Federico Fellinis mästerverk 8 1/2!  Detta guldkorn i Fellinis produktion belönades med en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film 1964. Nyligen bortgångna Anouk Aimée spelar rollen som Guidos hustru Luisa.

Regissören Guido Anselmi har drabbats av en omöjlig skrivkramp. Han känner pressen från publikens förväntningar såväl som från sin fru, sin älskarinna, sin producent och alla sina vänner. Guido drar sig tillbaka och skärmar av sig bland drömmar, i sökande efter den inspiration han behöver för att kunna skapa sin nya film och möta världen.

Med 8½ vann Fellini sin tredje Oscar, och sedan dess har filmen blivit en ofrånkomlig klassiker och ett måste i varje filmkanon. 

 

 

Fler filmer tillkommer!

 

----

 

Tidigare i serien:

 

Lördag 25 maj 19:45
På drift mot Idaho (Gus van Sant, 1991)

 

Gus van Sant inspirerades av Shakespeares Henry IV när han skrev och regisserade denna vilda road movie med River Phoenix och Keanu Reeves i huvudrollerna. Filmen blev en milstolpe inom New Queer Cinema-vågen i början av 90-talet.

Två unga fifflare driver omkring på gatorna i Portland, Oregon. Deras vardag präglas av droger, prostitution och rotlöshet. Den ene, Mike, är på jakt efter sin försvunna mor och den andre, Scott, har revolterat mot sin far, stadens mäktige borgmästare. Tillsammans lämnar de Portland och beger sig ut på den amerikanska kontinenten.

Obs! Visas otextad!

 

Söndag 21 april 18:00
Ung rebell 
(Nicholas Ray, USA 1955)


Nicholas Rays klassiker från 1955 med James Dean i sin mest berömda roll som Jim Stark kom att bli stilbildande för en hel generation. Denna starka ungdomsklassiker vann tonåringarnas hjärtan, och gjorde James Dean till en av filmhistoriens mest ikoniska filmstjärnor. 

Filmen utspelar sig på 50-talet i USA och handlar om Jim Stark - rikemanssonen som kommer i konflikt med allt och alla. Han flyr verkligheten genom att göra fel val i livet. Jim har problem med sina föräldrar, är våldsam och råkar hamna i trassel med polisen. Han blir kär i Judy (Natalie Wood) och det blir slagsmål med hennes pojkvän Buss. De båda rivalerna avgör tvisten genom en livsfarlig tävling.

Obs! Visas utan text!

 

Söndag 24 mars 19:30
Lost Highway
(David Lynch, 1997)

 

Lost Highway är en neonoirthriller av en David Lynch i högform, med Bill Pullman och Oscarsbelönade Patricia Arquette i huvudrollerna.

Fred Madison och hans fru Renee hittar mystiska videoband på verandan. På banden syns deras hus. Först filmat utifrån. På nästa, inifrån. Polisen är inte intresserade av att hjälpa paret, men när ännu ett videoband dyker upp och visar Renees död väcks i stället misstankarna mot Fred. Och därifrån ska ingenting komma att bli mindre mardrömslikt.

 

Onsdag 14 februari 19:45
Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967)

 

Alla hjärtans dag på Fyris!
Under den pågående stora depressionen träffas Clyde Barrow (Warren Beatty) och Bonnie Parker (Faye Dunaway) i samband med att Clyde försöker stjäla Bonnies mors bil. Bonnie, som för tillfället jobbar som servitris, beslutar sig för att ge sig av med Clyde och starta en brottsturné genom USA som kompanjoner.

När Bonnie och Clyde dök upp på biograferna i slutet av 60-talet mottogs den med viss skepticism av en del. Filmen ansågs vara ett exempel på hur historierna som berättades på duken blev allt våldsammare och mer grafiska. Snart vann den ändå över allt fler. Recensenten på Newsweek gick och såg den en andra gång - och ändrade sin åsikt i en ny artikel efter att ha sett publikens euforiska reaktioner från första parkett. Det fick stor uppmärksamhet och snart ansågs Bonnie och Clyde vara en milstolpe i den amerikanska filmhistorien - ett startskott för vågen som kallades New Hollywood.

Obs! Engelskt tal, ingen text!

 

Torsdag 4 januari 18:00
Casablanca (Michael Curtiz, 1942)

 

En av filmhistoriens största klassiker från 1942, med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.

Filmen utspelar sig 1942, under andra världskriget. Humphrey Bogarts karaktär Rick Blaine är en cynisk caféägare i staden Casablanca, som ligger i Franska Marocko och styrs av den med Tyskland allierade Vichyregimen i Frankrike. Ilsa Lund (Ingrid Bergman), en kvinna som Rick var förälskad i och som lämnade honom i Paris, dyker upp tillsammans med Victor Lazlo, ledaren för en motståndsrörelse. Rick blir försatt i en situation med konflikter, omringad av giriga affärsmän (Senor Ferrari, ägare av ett konkurrerande kafé, The Blue Parrot), småskurkar (Ugarte, som stal genomresebrevet) och beundransvärda kvinnor på sitt café.

 


 

 

 


Publicerad 30/1 2020 kl 12:48. Senast uppdaterad 25/6 2024 kl 22:16.

fre 9 aug
17:30 Tid att älska Premiär (Salong 2)
17:45 Röd himmel Fyrispremiär (Salong 1)
20:00 Kinds of Kindness Fyrispremiär (Salong 1)
20:15 Red Island Fyrispremiär (Salong 2)
lör 10 aug
17:00 Do Not Expect Too Much from the End of the World Fyrispremiär (Salong 1)
20:15 Love Lies Bleeding Premiär (Salong 1)
tors 22 aug
18:00 Bröderna Andersson Förhandsvisning med regissörsbesök (Salong 1)
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  070 - 573 07 74

Fyrisbiografen stöds av
‚¨ÜÔłé