Klassiker på Fyris
Söndag 26 januari 17:15
Vi ses igen, barn (Louis Malle, Frankrike 1987)
I anslutning till Förintelsens minnesdag 27 januari visar vi Louis Malles kanske mest älskade film, som bygger på hans egna traumatiska minnen från en uppväxt i nazismens skugga.
Andra världskriget är i full gång när 12-åriga Julien tvingas återvända till sin katolska internatskola mot sin vilja. Men den nye pojken i klassen som bär på en djup hemlighet väcker sakta Juliens intresse, och ett vänskapens frö tycks planteras.
Louis Malles Vi ses igen, barn (Au Revoir les Enfants) från 1987 är en självbiografisk berättelse om att enas över gränser i en tid där det är som viktigast. Filmen vann Guldlejonet i Venedig och nominerades till en Oscar för bästa utländska film.
Fler filmer tillkommer!
----
Tidigare i höstens/vinterns serie:
Måndag 6 januari 15:00
Mannekäng i rött (Arne Mattsson, Sverige 1958)
Hitchcock-inspirerad, spännande och virtuos thriller om deckarparet Hillman som tar sig an fallet med en mördad modell från ett modehus. Makalöst färgfoto av Hilding Blad, kostymer av Mago och med Uppsalafödde Arne Mattsson som regissör. Mannekäng i rött spelades bl.a. in i den då relativt nybyggda Forumgallerian här i Uppsala!
Lördag 4 januari 15:15
Familjeklassiker: Mitt liv som hund (Lasse Hallström, Sverige 1985)
En av de stora svenska filmklassikerna, som nyligen nyrestaurerats av Svenska Filminstitutet. En gripande barndomsskildring och 50-talsberättelse om pojken Ingemar som på grund av sin mammas sjukdom skickas till släktingar i Småland.
Visas med engelsk text.
Torsdag 2 januari 13:30
Familjeklassiker: Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr (Jan Gissberg, Sverige 1991)
Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr är ett charmigt och spännande animationsäventyr som nyligen digitaliserats av Svenska Filminstitutet. Thomas Funcks folkkära figurer samlar i denna berättelse sina vänner Räven, papegojan Ragatha, och uppfinnaren Plåt-Niklas, för att hjälpa det utsatta kottefolket i skogen vars hem hotas då skurkaktiga affärsmän vill förstöra såväl natur som kultur för egen vinning.
Måndag 30 december 17:45
Körkarlen (Victor Sjöström, Sverige 1921)
För tredje året i rad firar vi in nyåret med att visa Körkarlen på Fyris dagen före nyårsafton!
Det är nyårsafton och slumsystern Edit ligger för döden. Edit har en enda önskan: att få tala med den oförbätterlige och samvetsplågade suputen David Holm innan hon dör. Samtidigt sitter David Holm med sina suparbröder på kyrkogården och inser snart att körkarlen på dödens kärra kommer för att hämta honom. Den siste som dör på nyårsafton blir dödens körkarl och tar över arbetet med att skörda nya själar under det kommande året. Men det nya uppdraget ger David Holm en möjlighet att se tillbaka på sitt liv och de många oförätter han har på sitt samvete.
Passa på att se denna gripande och visuellt nyskapande stumfilmsklassiker på bio och kom i rätt stämning inför nyårsafton! Visas med fantastisk musik av Matti Bye.
Visas med både svenska och engelska mellantexter.
Söndag 29 december 14:45
Familjeklassiker: Agaton Sax och Byköpings gästabud (Stig Lasseby, Sverige 1976)
Sveriges första helt animerade långfilm om hur två brottslingar, som flytt ur fängelset och jagas av kommissarie Lispington på Scotland Yard, försöker stjäla privatdetektiven Agaton Sax datamaskin med dess ovärderliga information om all världens brottslighet. De lyckas nästan...
Lördag 28 december 14:15
Sing-along: The Sound of Music (Robert Wise, USA 1965)
Se denna älskade filmklassiker och sjung med för full hals!
Sound of Music handlar om den blivande nunnan Maria som skickas iväg från sitt kloster för att bli barnskötare åt Georg von Trapp, en änkling med sju barn. Barnen utsätter Maria för många prövningar, precis som de gjort mot sina många tidigare, kortvariga guvernanter. Men Maria ger inte upp utan lär barnen att sjunga och vinner långsamt alla barnens förtroende. Familjen är anmälda till en årlig sångtävling när så nazisterna tar över makten i Österrike och kräver att Georg går i tjänst på nytt. Då föds tankarna om att fly landet under tävlingen...
Fredag 27 december 14:45
Ingenjör Andrées luftfärd (Jan Troell, Sverige 1982)
Oscarnominerat mästerverk om dödsdömd ballongfärd mot Nordpolen, fritt efter Per Olof Sundmans roman.
I juli 1887 lyfte ballongen Örnen från Spetsbergen. I korgen stod överingenjören Salomon August Andrée, amanuensen Nils Strindberg och civilingenjören Knut Frænkel. På sin väg mot Nordpolen försvann Örnen spårlöst. På detta drama har Jan Troell byggt sin film, där de tre männen försöker ta sig levande över den oändliga isen.
Svenskt, norskt och danskt tal. Engelsk text.
Torsdag 26 december 13:15
Familjeklassiker: Resan till Melonia (Per Åhlin, Sverige 1989)
Välkommen till den vackra ön Melonia! Här bor trollkarlen Prospero med sin dotter Miranda, albatrossen Ariel, trädgårdsmästaren Caliban och deras vänner. En båtresa därifrån ligger den sotsvarta ön Plutonia, här styr fabrikörerna Slug och Slagg med järnhand. I deras vapenfabriker hålls barn som slavar. När Ariel upptäcker att Slug och Slagg är på väg till Melonia framkallar hon en storm som sänker fartyget de reser med. Men Slug och Slagg överlever och driver i land på Melonia tillsammans med fripassageraren Ferdinand – ett av barnen från Plutonias fabriker.
Söndag 15 december 14:15
Fanny och Alexander (Ingmar Bergman, Sverige 1982)
Varmt välkommen att ladda upp inför julen med julfilmernas julfilm – Ingmar Bergmans älskade och odödliga mästerverk Fanny och Alexander!
Filmen visas med engelsk text.
Fanny och Alexander utspelar sig i Uppsala tidigt 1900-tal och kretsar kring den förmögna familjen Ekdahl som domineras av en rik och begåvad änka, Helena (Gunn Wållgren), samt hennes tre söner.
När äldste sonen Oscar (Allan Edwall) plötsligt dör i ett slaganfall gifter Emelie (Ewa Fröling) om sig med Jan Malmsjös aktade biskop Edvard Vergérus. Med borgerliga festligheter i backspegeln väntar ett nytt, strängt liv – inte minst för syskonparet Fanny och Alexander. Från att ha levt öppet och fritt i en glad storfamilj råder i biskopens hus kärvhet och minutiösa regler.
Söndag 8 december 20:00 (föregås av filmquiz 19:00!)
Die Hard (John McTiernan, 1988)
Fira andra advent med att se Die Hard, filmen som delar cineasterna i två läger – är den en julfilm eller inte? Kom och avgör själv!
På julafton anländer den tuffe New York-polisen John McClane till Los Angeles i hopp om att lappa ihop sitt trasiga äktenskap på julfesten som hålls av hustruns arbetsgivare, Nakatomi Corporation, i en skyskrapa. När festen avbryts av en grupp tungt beväpnade brottslingar ledda av den karismatiske Hans Gruber, lyckas McClane undgå att bli tillfångatagen och inleder ett enmanskrig mot gisslantagarna.
Obs! Visas utan text!
Före filmen har du chans att briljera med dina julfilmskunskaper i vårt julfilmsquiz, som hålls av vår quizmaster Drew. Quizet börjar 19:00, hålls på engelska och ingår i din biobiljett. Vill du inte delta i quizet går det förstås bra att komma först till filmstart 20:00. Läs mer om quizet här.
Torsdag 28 november 18:00
Black Girl (Ousmane Sembène, 1966)
Ousmane Sembènes debutfilm från 1966 är en personlig berättelse om det koloniala arvet, och kanske den viktigaste milstolpen i afrikansk filmhistoria.
Uppvuxen i en fattig familj i Dakar är Diouana fast besluten att få ett bättre liv utomlands. Men först måste hon hitta ett jobb. Hon ser en plan stakas ut när hon får anställning som privatlärare och barnflicka hos en fransk familj, men när hon flyttar med familjen tillbaka till Frankrike blir inte allt som hon drömt om.
Söndag 17 november 17:00
Himmel över Berlin (Wim Wenders, 1987)
Vi firar European Arthouse Cinema Day 17/11 genom att visa Wim Wenders älskade film Himmel över Berlin från 1987. Ta chansen att se detta odödliga mästerverk på bio!
Damiel och Cassiel är två trenchcoat-klädda änglar som vakar över det krigsmärkta Berlin och tyst tröstar dess invånare i deras svåra stunder. Men när Damiel (spelad av Bruno Ganz) förälskar sig i den vackra franska trapetsartisten Marion, beslutar han sig för att byta sitt stillsamma liv som ängel mot de plågsamma känslorna i människolivet.
Himmel över Berlin belönades med priset för bästa regi vid filmfestivalen i Cannes 1987, och markerade på flera sätt en ny era för europeisk film. Den var också Wenders första tyska film efter åtta år i USA. Manus skrevs tillsammans med nobelpristagaren Peter Handke, vars dikt om Lied vom Kindsein ramar in filmen.
Filmmusik av bl.a. Nick Cave and The Bad Seeds och Laurie Anderson.
Obs! Visas med engelsk text!
Lördag 9 november 15:15
Bröderna Mozart (Suzanne Osten, 1986)
Till minne av nyligen avlidna Suzanne Osten visar vi hennes film Bröderna Mozart, som belönades med en Guldbagge 1987.
Operans uppsättning av Mozarts Don Juan är på väg att haverera fullständigt när regissören Walter (Etienne Glaser) vänder upp och ned på det traditionstyngda operahusets konventioner.
Suzanne Ostens andra film är en vansinnigt underhållande fars men också en skarp uppgörelse med både kulturmannen och kulturetablissemanget som välförtjänt tog hem Guldbaggen för bästa regi 1987.