









ProduktionsÄr
LĂ€ngd
Genre
à ldersgrÀns
SprÄk
Textning
2017
88 min
DokumentÀr
BarntillÄten
Ryska, svenska
Svenska
Lida utspelar sig i Gammalsvenskby, på en liten platå av jordbruk med utsikt över floden Dnepr i östra Ukraina. Idag bor där cirka 500 personer och de i byn som fortfarande pratar gammalsvenska är färre än fingrarna på din ena hand. Det var i slutet på 1700-talet som en grupp på 1000 fattiga svenska bönder förflyttades dit av den ryska kejsarinnan Katarina den Stora. I över två hundra år fanns ett litet svenskt samhälle på platsen.
Lida föddes i byn 1933. När hon var tio år invaderades Ukraina av Tyskland och Lida och hennes familj blev förflyttade till Polen och Tyskland. Vid krigets slut, på väg hem från Tyskland, blev gammalsvenskarna tagna för att vara tyskvänliga och blev direkt skickade vidare i tåg till ett Gulagläger i Sibirien. Lida växte upp där och när de äntligen befriades 1953 hade hon en liten son, Arvid, med på armen när hon reste hem till Ukraina. Lidas lillasyster Maria hade också hon fått en käresta i lägret men valde att stanna kvar i Sibirien. Filmen behandlar dessa brustna relationer mellan en mor och en son, och mellan två systrar.
Förhandsvisning och regissörsbesök tisdag 27 mars kl 18.00
Förhandsvisningen börjar kl 18.00. Efter visningen får vi höra filmens regissör Anna Eborn berätta mer om Gammalsvenskby, Lidas otroliga livsöde och om arbetet med filmen + Q & A.
”Lida – en magisk inblick i en värld där tiden tycks stå stilla, och samtidigt ett riktigt ömt och respektfullt porträtt av en kvinnas liv.”
ProduktionsÄr
LĂ€ngd
Genre
à ldersgrÀns
SprÄk
Textning
2017
88 min
DokumentÀr
BarntillÄten
Ryska, svenska
Svenska