Dokumåndag
Dokumentärfilmen visar en aspekt av verkligheten och har blivit en älskad och populär filmgenre. Fyrisbiografen bjuder nu äntligen återigen in till Dokumåndag! Varje måndag visar vi en dokumentärfilm vi tycker är värd att se och samtala kring. De flesta av visningarna följs av ett samtal med en eller flera intressanta gäster, där du som besökare också ges tillfälle att ställa frågor eller komma med egna tankar. Vi bjuder alltid på kaffe eller te!
Programmet uppdateras kontinuerligt.
- Program -
5 september
Kom närmare
EU-migranter från Rumänien och Bulgarien lever långa perioder i Sverige i hopp om att hitta försörjning och uppehälle. Många har romsk bakgrund och lever i extrem fattigdom under osäkra förhållanden, utan tillgång till varken boende, rent vatten eller vård. Många är analfabeter då de inte har haft tillgång till utbildning.
Frågan om tiggeri avhandlas återkommande i media och i samhällsdebatt, ibland diskuteras diskrimineringen och de hot som EU-migranterna möter i sin vardag. Men ytterst sällan får personerna själva komma till tals och äga sitt narrativ.
Med en önskan att bredda perspektiven och ge plats åt EU-migranters egna röster och erfarenheter startade föreningen Mantaray Impact 2020 ett dokumentärt berättarprojekt som har pågått sedan dess på olika orter i Sverige.
Deltagarna har tillsammans med föreningen Mantarays handledare och pedagoger träffats i grupp och skapat dokumentära kortfilmer. Under handledning har deltagarna spelat in personliga filmer med filmkameror, surfplattor och smartphones. Ibland har ämnet för filmskapandet varit helt fritt och landat i till exempel “Ett brev till svenskarna”. Vid andra tillfällen har gruppen arbetat utifrån gemensamma teman som “hem”, “drömmar” och “familj”. Vi visar nu ett urval av dessa filmer på Fyrisbiografen. Varmt välkomna!
16 september
Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind
Joyce Carol Oates beskrivs ofta som "Amerikas främsta författare", och hennes extraordinära talang är välkänd världen över. Stig Björkmans nya dokumentär lotsar oss skickligt genom Oates gedigna författarskap och hur hennes romaner är djupt grundade i såväl hennes egen bakgrund, arbetsliv och relationer som i samtiden. Hon delar frikostigt med sig av sitt liv och sin kreativa process, och trots hennes vänliga men bestämda markering av hur långt vi får komma in, lyckas filmen ta oss till ett innerligt, insiktsfullt och kärleksfullt möte som lämnar oss både uppfyllda och lustfyllda. Och lite klokare.
Arrangeras i samarbete med The English Bookshop.
Gäst: Helena Dahlgren, författare och Joyce Carol Oates-aficionado.
Fler filmer tillkommer snart!
---