Produktionsår
Längd
Genre
2022
33 min
Kortfilmspaket
Att bygga ett tillfälligt hem som när som helst kan rivas ner av myndigheter, att drömma om att ge sina barn ett tryggare liv eller att längta till sina familjer är några av de teman som gestaltas i unika dokumentära berättelser av EU-migranter, som både överraskar och berör.
EU-migranter från Rumänien och Bulgarien lever långa perioder i Sverige i hopp om att hitta försörjning och uppehälle. Många har romsk bakgrund och lever i extrem fattigdom under osäkra förhållanden, utan tillgång till varken boende, rent vatten eller vård. Många är analfabeter då de inte har haft tillgång till utbildning.
Frågan om tiggeri avhandlas återkommande i media och i samhällsdebatt, ibland diskuteras diskrimineringen och de hot som EU-migranterna möter i sin vardag. Men ytterst sällan får personerna själva komma till tals och äga sitt narrativ.
Med en önskan att bredda perspektiven och ge plats åt EU-migranters egna röster och erfarenheter startade föreningen Mantaray Impact 2020 ett dokumentärt berättarprojekt som har pågått sedan dess på olika orter i Sverige.
Deltagarna har tillsammans med Mantarays handledare och pedagoger träffats i grupp och skapat dokumentära kortfilmer. Under handledning har deltagarna spelat in personliga filmer med filmkameror, surfplattor och smartphones. Ibland har ämnet för filmskapandet varit helt fritt och landat i till exempel “Ett brev till svenskarna”. Vid andra tillfällen har gruppen arbetat utifrån gemensamma teman som “hem”, “drömmar” och “familj”.
Visning med samtal måndag 26 september 18.00
Vi visar ett kortfilmspaket med deltagarnas kortfilmer. Efter visningen följer ett samtal med Karin Ekberg, projektledare från Mantaray Impact, och Ellen Fiske, regissör till filmen Josefin & Florin, som visades på Fyris 2019.
Fotoutställning på Fyris
I samband med visningen 26/9 kommer det finnas en fotoutställning på biografen. Utställningen innehåller porträttfotografier som hör till projektet.
Under sju veckor hösten 2021 möttes en liten grupp i en foto- och dramaworkshop på Rinkeby bibliotek. Arbetet tog avstamp i ordet Självbilder. Genom dramaövningar prövades olika känslouttryck och roller. Med hjälp av egna mobilkameror togs porträtt och självporträtt. Här visas ett urval av de fotografier som skapades under experimentella former och som deltagarna valt att visa för utomstående. Bilderna har tidigare ställts ut på fyra bibliotek i Stockholm som är “romska läsambassader”: Rinkeby, Tranströmerbiblioteket, Farsta och Kista bibliotek.
Handledare för workshopen var fotografen Johan Bergmark och skådespelaren Hanna Roth. Fotograferna har valt att inte ange sina namn.
Produktionsår
Längd
Genre
2022
33 min
Kortfilmspaket